Cadouri acordate angajatilor si clientilor 2025

Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!

In contextul actual al anului 2025, acordarea de cadouri, atat catre angajati, cat si catre clienti, reprezinta o practica frecventa in mediul de afaceri.

Totusi, tratamentul fiscal aplicabil acestor cheltuieli difera semnificativ daca vorbim de cadouri pentru angajati vs clienti.

Cadouri acordate angajatilor

Cadourile oferite angajatilor pot avea atat un scop motivational, cat si unul de fidelizare. In general, acestea se ofera cu ocazia anumitor evenimente – sarbatori legale, aniversari, zile onomastice sau performante profesionale deosebite.

Tratament fiscal (valabil in 2025)

a) din punct de vedere al angajatului

Cadourile in bani si/sau in natura, inclusiv tichetele cadou, oferite de angajatori nu sunt supuse impozitului si contributiilor sociale la angajati în măsura în care valoarea acestora pentru fiecare persoană în parte, cu fiecare ocazie din cele de mai jos, nu depăşeşte 300 lei:

(i) cadouri oferite angajaţilor, precum şi cele oferite pentru copiii minori ai acestora, cu ocazia Paştelui, Crăciunului şi a sărbătorilor similare ale altor culte religioase;

(ii) cadouri oferite angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie;

(iii) cadouri oferite angajaţilor în beneficiul copiilor minori ai acestora cu ocazia zilei de 1 iunie;

  • Cadourile oferite in bani sau in natura inclusiv tichetele cadou, acordate in afara ocaziilor mentionate mai sus sunt supuse impozitului pe venit si contributiilor sociale.
  • De asemenea, cadourile acordate cu ocaziile mentionate dar care depasesc plafonul de 300 lei, sunt supuse impozitului si contributiilor sociale pentru partea care depaseste plafonul de 300 lei.
  • Daca este vorba despre tichete cadou, acestea trebuie acordate exclusiv angajatilor proprii (nu colaboratorilor externi), pentru a fi incadrate corect din punct de vedere fiscal.

Este important de retinut ca depasirea plafonului atrage obligatii suplimentare.

b) din punct de vedere al angajatorului

Cheltuielile reprezentând cadouri în bani sau în natură, inclusiv tichetele cadou oferite salariaților și copiilor minori ai acestora sunt cheltuieli cu deductibilitate limitata.Ele se includ in cheltuielile sociale, deductibile limitat la plafonul de 5% din cheltuielile cu salariile.

Cadouri acordate clientilor

Cadourile acordate clientilor fac parte din strategia de marketing si fidelizare.

In ce priveste tichetele cadou, din anul 2022 nu se mai pot acorda tichete cadou decat angajatilor.

Din punct de vedere al deductibilitatii cheltuielii, cadourile acordate clientilor sunt considerate cheltuieli de protocol si sunt deductibile in limita de 2% din profitul contabil, la care se adauga cheltuielile de protocol si cheltuiala cu impozitul pe profit.

Din punct de vedere al TVA, bunurile de mică valoare acordate gratuit în cadrul acțiunilor de protocol nu sunt considerate livrări de bunuri dacă valoarea fiecărui cadou oferit este mai mică sau egală cu plafonul de 100 lei, exclusiv TVA.

Cadoul cuprinde unul sau mai multe bunuri oferite gratuit.

În situația în care persoana impozabilă a oferit și cadouri care depășesc individual plafonul de 100 lei, exclusiv TVA, însumează valoarea depășirilor de plafon aferente unei perioade fiscale, care constituie livrare de bunuri cu plată, și colectează taxa, dacă taxa aferentă bunurilor respective este deductibilă total sau parțial.

Se consideră că livrarea de bunuri are loc în ultima zi lucrătoare a perioadei fiscale în care au fost acordate bunurile gratuit și a fost depășit plafonul. Baza impozabilă, respectiv valoarea depășirilor de plafon, și taxa colectată aferentă se înscriu în autofactura care se include în decontul întocmit pentru perioada fiscală în care persoana impozabilă a acordat bunurile gratuit în cadrul acțiunilor de protocol și a depășit plafonul.

Pentru cadourile sub 100 lei (inclusiv TVA), oferite in cadrul unor campanii de promovare, se poate deduce TVA-ul aferent, cu conditia ca acestea sa fie insotite de documente justificative corespunzatoare (contracte, procese-verbale, dovezi de distributie etc.).

Concluzii

In 2025, diferentierea corecta intre cadourile oferite angajatilor si cele oferite clientilor este esentiala pentru conformitatea fiscala si optimizarea costurilor. Firmele trebuie sa tina o evidenta clara, sa respecte plafoanele stabilite de legislatie si sa se asigure ca documentatia justificativa este completa.

Citeste si : Conturile 6231 si 6232 -ce reprezinta protocolul?

Articole similare

Comentariul tau aici